De kerstvakantie zit erop, het werk is weer begonnen en de scholen ook. En toch zitten we allemaal thuis. Voor sommigen is dat behoorlijk pittig, maar we kunnen het altijd leuker maken. Door niet alleen te leren uit de gekregen schoolboeken, maar ook door zelf leuke dingen te doen. Heb jij geen inspiratie meer? Misschien minder geduld? Is de concentratie weg? Wij geven je hier een aantal tips om het thuisonderwijs leuker te maken en samen meer te leren dan al aangereikt wordt door de toppers van school. Een extraatje dus, want van alleen maar binnen leren word je slimmer, maar niet vrolijker!
Het moestuinboek voor kinderen
We beginnen met het moestuinboek. Voor de kleuters zit er een voorleesverhaaltje in waar ze iets leren over de bijen. Vanaf groep drie is dit verhaaltje zelf te lezen en vanaf groep 4-5 is het informatieve gedeelte zelf te lezen. Lezen kan binnen én buiten. Door dit boek krijgen de kinderen misschien wel inspiratie en zin om ook een moestuintje te beginnen.
Na het lezen van het moestuinboek moet er natuurlijk gezaaid worden! Het is nog winter, dus de keuze is beperkt, maar tuinkers kan altijd! Doe een paar watten of wat potgrond in een schaaltje en maak dit nat. Strooi daarna de zaden erover. Je ziet iedere dag de zaden verder opengaan en na twee weken kan je al van de tuinkers snoepen. Laat oudere kinderen op zoek gaan naar een recept met tuinkers.
Ga naar buiten en maak je straat, het park, strand of bos schoner! Neem de zwerfvuilgrijper en een emmer of vuilniszakje mee. De kinderen zullen verbaasd zijn hoeveel rotzooi mensen achterlaten. Laat oudere kinderen daarna opzoeken hoe lang het afval wat jullie vinden erover doet om door de natuur afgebroken te worden.
Vanaf 12 januari is de vuilgrijper ook voor volwassenen verkrijgbaar!
Welke beestjes komen jullie buiten allemaal tegen in de winter? Veel insecten zitten verstopt, maar er is altijd iets te vinden. Met deze loepdoos kunnen alle schatten goed onderzocht worden, blaadjes, stenen. Laat de oudere kinderen thuis opzoeken wát ze gevonden hebben.
Knutselen hoort er ook nu gewoon bij. Bij deze kabouter zitten een aantal kleuren verf. Laat de kinderen verf mengen om tot nieuwe kleuren te komen. Geef de kabouter na de schilderbeurt een laklaagje zodat de verf er niet afgaat door de regen. Verstop de kabouter in de tuin en laat de kinderen hem zoeken. Voor de oudere kinderen kan je ook (moeilijke) vragen bedenken om hem te vinden.
Hoe groeien champignons? Zie en leer dat met deze kweekset. Leuk voor iedere leeftijd, maar qua geduld misschien geschikter voor kinderen in de bovenbouw. Laat ze daarna een recept zoeken en er zelf een lekkere maaltijd van koken.
Zorg deze winter voor de vogels in de tuin. Knutsel samen een pindamannetje of maak deze vogelvoerdennenappel. Hang ze op een plek in de tuin, waar je de vogels op afstand goed kan zien. Laat de kinderen opzoeken welke vogels allemaal in jullie achtertuin op de zelfgemaakte lekkernijen afkomen.
Heel veel succes allemaal de komende weken. En vergeet niet: de natuur is er altijd, dus we kunnen er iedere dag op uit!